Stekken in een “propagation box” voor beginners

Veel kamerplanten komen oorspronkelijk uit een tropisch klimaat en doen het ook beter als ze thuis in een soortgelijke omgeving staan. Vaak betekent dat een hoge luchtvochtigheid en voldoende (zon)licht. Het stekken in een propagation box heeft als voordeel dat er altijd een hoge luchtvochtige omgeving is voor de nieuwe stekken. Zo hebben ze een optimale omgeving om te wortelen.

 

Wat heb je nodig:

  1. een stek
  2. sphagnum mos
  3. hydrokorrels
  4. potje / beker
  5. vaas / plastic box / glazen terrarium
  6. stekpoeder (optioneel)

Foto van potje, hydro korrels, sphagnum, stek

Stap 1: een stek

Week het sphagnum mos. Voor een goede uitleg hoe er op de juiste manier een stek afgeknipt kan worden en het sphagnum mos geweekt wordt is er hier de blogpost “Stappenplan: het stekken op sphagnum mos voor beginners”. Leg een dun laagje hydrokorrels in het potje. De hydrokorrels nemen vocht op, dit zorgt ervoor dat er ook goed vocht afgegeven kan worden aan het sphagnum mos en dat overtollige water opgenomen wordt door de hydrokorrels. De wortels van de stek komen dan niet in het water te staan, waarbij je kans op wortelrot beperkt blijft.

Stap 2: sphagnum mos

Bovenop de hydrokorrels leg je een dun laagje sphagnum mos. Vervolgens pak je de stek die je eventueel in stekpoeder kunt dippen. Deze omring je door mos en zet je stevig in het potje. Geef je het potje een dun laagje water zodat de hydrokorrels een beetje onder water staan.

Stap 3: hydrokorrels

In je propagation box gaan we de fijne omgeving creëren voor de stekken. Leg een dun laagje hydrokorrels in de bak met daarbovenop een dun laagje sphagnum mos. Giet een dun laagje water in de box. Nu zet je de stekken in de box. Eventueel kun je ook stap 1 en 2 overslaan en de stekken direct op het mos leggen. Het voordeel is dat er veel stekken in passen, het nadeel is dat het soms lastig is om de stekken er individueel uit te halen omdat de wortels zich helemaal ingegraven hebben.

Stap 4: Potje / beker

Sluit de box af en zet het op een lichte plek. Wanneer je de box in direct zonlicht zet heb je kans dat de bladeren verbranden door de waterdruppels die op de bladeren komen. Door de warmte in huis zul je zien dat de box zich snel vult met condens. Als je de box elke dag even lucht voorkomt dat schimmelvorming. Zelf kijk ik elke dag even bij mijn plantjes waarbij ze meteen even luchten.

Heel veel succes met stekken!

Wachtlijst - Waitlist We informeren u wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder een geldig e-mailadres achter.