De Philodendron familie is enorm groot met maar liefst 500 soorten. Dus voor ieder wat wils. Ze doen het goed binnenshuis en daarom is het een hele populaire kamerplant in veel huiskamers en kantoorruimtes. Die populariteit merken wij ook bij Stekjesbrief. Het is echt een bestseller! Daarom zetten we deze keer de ‘Philodendron familie’ in de spotlight. We gaan je alles leren over deze prachtige kamerplant.

 

Oorsprong
De Philodendron komt van oorsprong uit de tropische regenwouden van Midden en Zuid Amerika. Hier is het heerlijk vochtig en leven de planten met weinig licht doordat de hoge bomen het licht tegen houden. Je ziet dan ook dat deze planten vaak omhoog klimmen. Waarom? Ze gaan opzoek naar licht. Dit hebben planten wel nodig om te groeien. Ze hebben luchtwortels om zich vast te zetten aan de bomen, op deze manier groeien ze dus heel langzaam steeds iets meer naar het licht toe.

Wist je dat… Philodendron een betekenis heeft? ‘Philo’ betekend in het Grieks ‘houden van’ en ‘Dendron’ betekend ‘boom’.

 

Standplaats
De meeste Philodendrons zijn makkelijk om te verzorgen. Dus een aanrader voor als je iets minder groene vingers hebt. Het is een veelzijdige plant. Heb je ruimte in de hoogte? Ga dan voor de variant hangplant. Of wil je juist met één plant een statement maken en wil je liever iets groters? Ga dan voor de klim of staande variant. Zet je Philodendron in halfschaduw of schaduw. Liever niet naast de verwarming. Deze lucht is te droog. Dus ook met een plekje in de badkamer maak je hem blij. Ze kunnen dus goed over een schaduwrijke plek maar het beste is een plekje met indirect licht. Hierdoor zal je Philodendron veel nieuwe bladeren aanmaken.

 

Verzorging
Aangezien deze plant familie uit de jungle komt houdt de Philodendron van een hogere luchtvochtigheid. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je plant af en toe te besproeien met een plantenspuit of hem eens buiten in een lichte regenbui te zetten. Hou vooral je plant goed in de gaten in de winter wanneer de verwarming aan staat en de luchtvochtigheid erg laag is. TIP: zet bakjes met water op je verwarming op deze manier verdampt het water in de ruimte en vangen je planten dit vocht weer op.

De Philodendron is een vrij sterke plant dus mocht je hem een keer vergeten. Geen paniek! Hij kan tegen een stootje. In de winter mag je de grond een beetje laten uitdrogen. In de zomer verbruikt de plant veel meer water dus dan is het aan te raden om de grond licht vochtig te houden.

Geef in het groeiseizoen (voorjaar en zomer) je plant een beetje voeding. Door deze voeding zal je plant nog beter gaan groeien en mooiere bladeren produceren. Want wij hebben immers bij het leveren van inspanning ook extra voedingstoffen nodig. Dit geldt het zelfde voor een plant. Hij red het prima met de voeding in bijvoorbeeld de potgrond maar zal zich beter ontwikkelen met het toevoegen van plantenvoeding. Geef nooit meer dan de aangegeven hoeveelheid op de verpakking. Teveel voeding kan de wortels beschadigen.

 

Verpotten
Aangezien dit planten soort een snelle groeier is, is het raadzaam om eens per jaar je plant te verpotten. Hierdoor haalt hij nieuwe energie uit de bodem en kan de plant zijn wortelgestel uitbreiden. Het beste om je plant te verpotten is in het voorjaar waarna de plant zijn groeiseizoen in gaat.

 

Luchtzuiverend
Het bijzondere aan deze prachtige planten naast zijn enorm mooie bladeren is zijn luchtzuiverende werking. De plant zet overdag zijn huidmondjes open, hierdoor zet hij CO2 om in zuurstof en dat is voor jou weer enorm fijn! Ook vieze geurtjes en schadelijke stoffen zijn dus verdwenen. Is dat niet enorm bijzonder? En dat zonder dat je het merkt.

 

Waar moet je op letten bij aankoop van een Philodendron?
Kijk voordat je een plant koopt welke ruimte je in huis wil opvullen. Heb je niet heel veel ruimte, kijk dan even naar welke Philodendron je koopt. Sommige soorten kunnen gigantisch worden. Ook veranderen een aantal Philodendrons pas naar mate de plant ouder word. Dus wanneer je een jong plantje koopt ziet deze er dus vaak anders uit dan een volwassener plant.

LET OP! De meeste Philodendrons zijn giftig. Dit zit in het sap wat in de stengels zit. Pas dus een beetje op met kinderen en huisdieren. Om irritatie te voorkomen draag tijdens het snoeien handschoenen.

Heel veel plezier met jouw Philodendron!

Product Enquiry

Wachtlijst - Waitlist We informeren u wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder een geldig e-mailadres achter.