Stappenplan: Een stek redden van wortelrot

Het kan zomaar gebeuren: je gaat van een prachtig monstera variegata-stekje met royale wortels, in een paar weken tijd naar een verdrietig blaadje met slijmerige wortelresten. Om doodongelukkig van te worden. Wortelrot ontstaat door teveel water en een gebrek aan zuurstof. Maar geen nood! In deze blog leren we je hoe je je monstera-stekje kan redden van wortelrot!

Monstera variegata gatenplant – jong stekje kopen

 

Stap 1: Inspecteer je stek en zijn wortels

Ziet je stekje er sip uit? Misschien heeft hij last van wortelrot. Spoel de wortels van je stekje voorzichtig af onder de kraan. Zo kun je de wortels beter bekijken. Gezonde wortels zijn vaak wit of bruin en zien er stevig uit. Wortelrot kun je herkennen aan slijmerige, slappe wortels die snel breken.

Stappenplan: Een monstera variegata stek redden van wortelrot

Stap 2: Verwijder de aangetaste delen van de wortels

Nu je goed kunt zien welke delen van de wortels rot zijn, kun je ze gaan verwijderen. Snijd de rotte wortels voorzichtig los met een gedesinfecteerd mesje. Verwijder alle aangetaste delen, anders zal de rot zich alsnog verder verspreiden.

Stap 3: Zet je stekje in een nieuwe pot

Het is belangrijk dat je je stekje niet weer in dezelfde pot terugplaatst. Deze kan besmet zijn met bacteriën die de rot hebben veroorzaakt. Je kunt er voor kiezen om je stekje weer in potgrond te zetten. Plaats dan je stekje in een nieuwe pot met nieuwe aarde. Gebruik een luchtige potgrondmix en laat je stek eerst een tijdje uitdrogen.
Je kunt er ook voor kiezen om een ander groeimedium te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan perliet (Perliet 10L of perliet 6L), sphagnum mos, vermiculiet of hydrokorrels. Elk groeimedium heeft zijn voor- en nadelen, maar dat is voor een andere keer.
Het voordeel van perliet is dat het erg luchtig is en er veel zuurstof doorheen kan komen. Ook is het erg licht en groeien jonge wortels hier gemakkelijk in. Dit monstera-stekje heeft het in ieder geval goedgekeurd!

Stappenplan: Een monstera variegata stek redden van wortelrot

Stap 4: Geduld

Het zal even duren voordat je stekje nieuwe wortels zal ontwikkelen. Zolang je bladeren nog mooi blijven, kun je ervan uitgaan dat je stekje druk bezig is met wortels produceren. Een warm plekje met veel indirect zonlicht en een luchtvochtigheid tussen de 50-60% is ideaal. Bij dit stekje duurde het vier lange weken tot er nieuwe groei ontdekt werd, maar wauw! Wat blijft dat toch mooi.

Sphagnum mos premium A1 kwaliteit voor stekkies en terrariums kopen

Stap 5: Stekje verpotten

Zodra je stekje stevige wortels heeft gekregen van minimaal vijf centimeter, kun je ervoor kiezen het stekje weer in de grond te zetten. Zorg dan voor een luchtige mix, zoals een mix van potgrond, perliet, kokosvezel en boomschors. Een luchtige potgrondmix zorgt voor een betere drainage en meer zuurstof bij wortels zodat wortelrot geen kans meer krijgt!

Stappenplan: Een monstera variegata stek redden van wortelrot

Product Enquiry

Wachtlijst - Waitlist We informeren u wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder een geldig e-mailadres achter.