Stappenplan: Airlayering kamerplanten philodendron

Het hebben van kamerplanten in huis is een prachtige manier om wat natuur in je huis te halen. Soms kunnen ze overgroeid raken, maar dit betekent niet dat je ze meteen moet omhakken. In plaats daarvan kun je ze door luchtlagen vermeerderen om je een geheel nieuwe kamerplant of tuinplant te geven. Deze techniek is een manier om een nieuwe plant te maken van een bestaande, overwoekerde plant door de stengels te rooten terwijl ze aan de ouderplant vastzitten. Dit betekent dat u het meeste uit uw planten kunt halen en zelfs nog veel meer kunt schenken aan dierbaren of op andere plaatsen in uw huis kunt plaatsen.

Sphagnum mos premium A1 kwaliteit voor stekkies en terrariums kopen

Stap 1: Desinfecteer het mesje of de snoeischaar

Door het weghalen van een deel van de plant ontstaat er als het ware een wond aan je plant en je stekje. Wanneer je voor gebruik je snoeischaar of mesje desinfecteert is de kans dat er bacteriën in de wond komen veel minder groot. Daarnaast is er ook minder kans op rot en andere narigheid.

Stap 2: Waar kun je snoeien

Om dit te doen, moet je een deel van de stengel vinden die een paar centimeter lang is, bekijk waar je wilt snoeien en zorg ervoor dat je er niet helemaal doorheen snijdt.

Stap 3: Tweede plek om te snoeien

Maak daarna een tweede inkeping rond de stengel een centimeter lager en verwijder de ring van schors tussen de twee sneden.

Stap 4: Inwikkelen met vochtig sphagnum mos

Wikkel het gedeelte vervolgens in met wat vochtig sphagnum mos en pak het lichtjes in, zodat het ongeveer 5-7 cm dik is. Wikkel dat gebied vervolgens losjes in plastic en zet het op zijn plaats met banden of tape.
Bij het vermeerderen van kamerplanten kun je plastic zoals huishoudfolie of een gesneden boterhamzakje gebruiken, maar voor buitenplanten die wat tijd nodig hebben om te wortelen is het ideaal om in plaats daarvan zwart plastic te gebruiken.

Stap 5: Onder het sphagnum mosgedeelte snijden

Laat de verpakking op zijn plaats en uiteindelijk zul je de nieuwe wortels door het plastic gaan zien of voelen dat het mos zich vult met wortels. Vervolgens kunt u onder het mosgedeelte snijden, het plastic uitpakken en afzonderlijk oppotten als nieuwe kamerplant.

Stap 6: Een plek met helder maar indirect zonlicht zetten

Als de nieuwe plant in zijn nieuwe pot staat, zet hem dan op een plek met helder maar indirect licht en goed bewaterd. Binnen een paar weken moet de nieuwe plant goed ingeburgerd zijn en klaar zijn om naar zijn nieuwe plek in uw huis te verhuizen.

 

Product Enquiry

Wachtlijst - Waitlist We informeren u wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder een geldig e-mailadres achter.