De december maand is al in volle gang en de kerstdagen komen in zicht. Dit jaar zijn de feestdagen anders dan voorgaande jaren. Dus tijd voor extra veel gezelligheid! In deze blog geven wij je een aantal kerst tips en verzorgingstips om jouw kerstboom extra mooi te houden.

 

Kerstdecoratie in huis

Kerstdecoratie word vaak eenmalig aangeschaft en ieder jaar opnieuw gebruikt. Zo af en toe is het leuk om iets toe te voegen aan je kerstcollectie. Ieder jaar zijn er weer nieuwe trends en is er voor ieder wat wils. Maak bijvoorbeeld in je huis een gezellig kerst hoekje. Gebruik hier bijv. een kleedje, lichtjes, kaarsjes maar ook groen. Een prachtige palm of een vaas met Ilex takken mogen dan niet ontbreken. Met groen in huis wordt iedereen blij en dit past helemaal bij de kerstsferen.

 

Kerstdecoratie in de tuin

Het is leuk om zowel binnen als buiten de kerstsferen toe te voegen. Rondom de kerstdagen zie je veel lichtjes en kerstdecoratie in de tuin. Maak bijvoorbeeld een mooie kerstkrans bij je voordeur. Gebruik hiervoor kerstboom takken. Deze zijn te vinden bij tuincentra’s. Voeg een subtiel lichtsnoer toe die geschikt is voor buiten. Zet bij de voordeur een klein kerstboompje en decoreer deze ook met licht en kleine kerstballen.

 

Kerstboom

Deze mag rond de kerstdagen zeker niet ontbreken. Voor ieder interieur is wel een kerstboom. Weinig ruimte? Er zijn kleine kerstboompjes te koop die je gemakkelijk op een tafel of krukje kunt zetten. Zo haal je toch de kerstsferen in huis. Om zo lang mogelijk te genieten van je boom zijn een aantal dingen belangrijk.

 

Uitpakken
Heb je een mooie boom uitgezocht? In het tuincentrum pakken ze hem in zodat hij makkelijk mee te nemen is en in de auto weinig naalden los laat. Bij het ene bedrijf pakken ze hem in met een plastic hoes en het andere bedrijf gebruikt een net. Zit je kerstboom in een plastic hoes? Haal dan bij thuiskomst zo snel mogelijk deze hoes van de boom. Op deze manier voorkom je dat de boom gaat schimmelen. Is je kerstboom ingepakt met een net? Dan kun je deze wel langer zo laten staan.

 

Temperatuur verschil
Alle kerstbomen groeien buiten in de natuur. Omdat wij ze binnen hebben staan, moet de boom dus eerst acclimatiseren. Zet nooit je kerstboom gelijk binnen zonder hem te laten wennen. Op deze manier zal hij veel naalden verliezen en minder lang mooi blijven. Zet je boom eerst buiten op een beschutte plek, laat hem daarna een dagje in de schuur of garage wennen, zet hem dan bijv. een dagje in de bijkeuken en zet hem daarna binnen in de woonkamer waar je hem uiteindelijk wil hebben. In deze volgorde went je kerstboom langzaam aan de temperatuur.

 

De beste plek
Het is koud en de kachel staat lekker aan, of misschien zelfs wel de houtkachel. Jouw kerstboom vind dit iets minder prettig en houdt niet van deze droge en warme lucht. Zet bij voorkeur je boom uit de buurt van de kachel. Is dit niet mogelijk? Houdt dan rekening mee dat je boom iets sneller zijn naalden zal verliezen.

 

Diverse soorten
Er zijn veel verschillende soorten bomen. De Nordman en de Fraserspar zijn soorten die bekend staan om dat zij lang hun naalden vast houden. Dan heb je nog de keuze uit een gezaagde variant of één in pot. Wil je langer genieten van je kerstboom, kies dan eentje in pot. Deze neemt makkelijker vocht en voeding op. Veel mensen denken dat een kerstboom in pot altijd in de tuin kan zodat je hem volgend jaar weer kunt gebruiken. Helaas is dit niet altijd het geval. Kerstbomen hebben enorme wortels, maar deze worden afgekapt en de overgebleven kluit word in een pot geplaatst. Je kunt wel nagaan dat hij hierdoor veel kracht en energie verliest en dus niet altijd in de tuin zal aanslaan.

 

Water en voeding
Je kerstboom heeft water nodig. Zowel de boom met kluit als de gezaagde versie. Hoe? Een kerstboom met kluit staat vaak al in een pot met een plastic zak er omheen en deze word in de woonkamer vaak nog in een sierpot of mand gezet dus water geven hierbij is easy peasy. Maar ook de gezaagde kerstboom heeft water nodig. Nu lijkt dit iets lastiger. Het makkelijkste is om een kerstboomstandaard te gebruiken waar je de stam in vast schroeft. Onderin de standaard zet je een laagje water zodat hij via de stam vocht opneemt. Beide soorten hebben ook voeding nodig. Vergelijkbaar met snijbloemen waar je de voeding door het water doet. In veel tuincetra’s krijg je bij aankoop een zakje kerstboomvoeding. Voeg dit door het water die je geeft aan je kerstboom. Op deze manier blijft je boom echt langer mooier. Geef je kerstboom regelmatig water zodat hij minder snel zijn naalden los laat.

Let op: het water wat in de standaard zit bij de gezaagde kerstboom is giftig! Dit komt omdat er in de stam hars zit. Dus let goed op met huisdieren en kinderen.

 

Kamerplant als kerstboom
Hoe leuk klinkt dit! Een hele goede vervanger voor een kerstboom is de Kamerden – Araucaria heterophylla. Niet veel naaldbomen zijn geschikt als kamerplant maar deze Kamerden wel! Hij groeit langzaam dus ideaal voor een kleinere plek in huis. Deze leukerd is natuurlijk heel tof om op te tuigen met kleine lichtjes en kerstballen rond de feestdagen.

 

Verzorging van de Kamerden
*
Water: weinig water nodig. Geef pas water wanneer de grond droog aanvoelt. In de wintermaanden houdt hij langer vocht vast dus je zal merken dat je in deze maanden minder water zal moeten geven.

* Besproeien: is niet noodzakelijk maar wel helpt het om het stof van de plant te halen. Als je de plant regelmatig sproeit, zul je merken dat hij vocht opneemt via zijn takken.

* Standplaats: de Kamerden houdt van een lichte plek zonder direct zonlicht. Zet hem niet te donker, op deze manier stagneert zijn groei.

* Voeding: doordat de Kamerden langzaam groeit heeft hij niet veel voeding nodig. Gebruik alleen in het groeiseizoen universele kamerplanten voeding. Doseer ½ van de aangegeven hoeveelheid die op de verpakking staan.

* Snoeien: deze plant hoef je niet te snoeien maar om hem in een leuk model te houden kun je de lange uitlopers afknippen.

Krijg je Kamerden gele bladeren? Dit is een teken van te veel water. Blijf regelmatig de grond checken door een vinger in de grond te steken. Teveel water kan leiden tot wortelrot en dit zal je plant niet overleven.

Hopelijk heb je iets gehad aan deze kerst tips. Wij wensen iedereen alvast hele fijne kerstdagen en een heel groen 2021! Namens team Stekjesbrief.

Product Enquiry

Wachtlijst - Waitlist We informeren u wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder een geldig e-mailadres achter.