Help! Gele bladeren op mijn kamerplanten

Je geniet volop van je groene kamerplanten, maar dan… ineens zie je gele bladeren! Wat houdt dit in en wat kun je er tegen doen? Het kan meerdere oorzaken hebben, dus belangrijk om dit bij je plant te checken om hem daarna weer gelukkig te maken. Hoe je dit doet, lees je in deze blog.

 

  • Te veel water

Wanneer een plant over teveel water beschikt kunnen de bladeren van je plant geel worden. Soms is de bovenlaag van de pot vrijwel droog terwijl onderin de pot zich allemaal water verzameld en de wortels verdrinken.

Oplossing: Haal je plant uit zijn pot, haal zoveel mogelijk aarde weg en voeg nieuwe aarde toe. Gebruik een waterdoorlatende pot met bijvoorbeeld een schotel eronder. Hierdoor blijven de wortels van je plant nu sneller beschermt tegen te veel water.

 

  • Te weinig zonlicht

Planten hebben licht nodig om te groeien. De ene plant wat meer dan de andere. Maar behoefte aan licht hebben ze allemaal. Wanneer een plant te weinig zonlicht krijgt kunnen hierdoor de bladeren ook geel worden. Achterhaal bijvoorbeeld waar de plant het liefste staat.

Oplossing: Zet je plant op een plek met meer indirect licht of een plaats met meer zon. Experimenteer een beetje waar hij het liefste staat. Geef je plant even de tijd om te wennen aan zijn nieuwe plekje. Soms kan het enige tijd duren voordat je plant laat zien dat hij zich hier wel op zijn gemak voelt.

 

  • Beestjes

Het kan ook gebeuren dat er ongedierte in of op je plant zit. De beestjes tasten de bladeren aan en hierdoor worden ze geel. Wil je meer weten over over dit onderwerp en de aanpak ervan. Lees dan de blog ‘Help er zitten beestjes in mijn kamerplanten’.

Oplossing: Inspecteer je plant goed en kijk of je beestjes ziet. Zo ja, zet je plant in quarantaine zodat er niet meer planten besmet worden. Spray daarna de plant in met speciaal bestrijdingsmiddel. Lees hiervoor altijd goed het etiket voor je aan de slag gaat.

 

  • Uitdroging

Het kan gebeuren dat je een plant perongeluk bent vergeten met water geven of door de droge lucht je plant sneller droog is dan je gewend bent. De plant geeft door middel van gele, droge en verrimpelde bladeren aan dat hij graag een paar slokjes water wil.

Oplossing: Zorg dat je plant snel water krijgt. Bij voorkeur zet je hem in een schotel met water zodat hij via de onderkant direct water opneemt. Vergeet je deze plant regelmatig? Schrijf dan bijv. op de koelkast of een plek wat je vaak ziet dat je de plant niet moet vergeten water te geven.

 

  • Luchtvochtigheid

Veel kamerplanten komen van oorsprong uit regenwouden en hier is de lucht erg vochtig. In de woonkamer waar jij je planten hebt staan is de luchtvochtigheid vele malen lager. Nu kun je wel nagaan dat sommige planten hier niet gelukkig van worden. Er komen bruine randjes aan de bladeren en ze worden geel. Een teken om iets te doen aan je luchtvochtigheid!

Oplossing: Verhoog de luchtvochtigheid door middel van: bakjes met water op de verwarming, het besproeien van je kamerplanten of het plaatsen van luchtbevochtigers. Hierdoor verhoog je de vochtigheid in huis en dat is beter voor zowel de planten als voor je eigen gezondheid. Zet bij voorkeur ook je planten bij elkaar in groepen. Hierdoor blijft het vocht langer tussen de bladeren hangen en houden ze elkaar in betere conditie.

 

  • Te weinig voeding

Planten halen voeding uit de bodem/potgrond. Wanneer de potgrond verouderd is en er geen voedingsstoffen meer in zitten voor de plant kunnen er gele bladeren ontstaan. Dit kan een reden zijn wanneer je geen beestjes kan vinden, de plant vochtig genoeg is maar niet te vochtig en hij op een goede plaats staat qua daglicht.

Oplossing: Voeg verse potgrond toe bij de plant. Bij voorkeur haal je hem uit zijn pot en verwijder je de oude potgrond rondom de wortels. Je plant zal nu snel weer blij worden omdat hij weer voeding kan opnemen via de aarde. Wat je ook kan doen is je plant voeding geven. Dit voeg je bijvoorbeeld toe aan het gietwater. Op de verpakking staat hoeveel je moet geven en hoe vaak je dit moet herhalen.

Opzoek naar kamerplant voeding? Stekjesbrief heeft verschillende soorten in de webshop staan.

 

  • Ziekte

Het kan ook gebeuren dat je plant ziek is. Dit is soms niet heel gemakkelijk te zien. Het kan iets zijn wat binnenin de plant aan de hand is.

Oplossing: Dit is lastig om antwoord op te geven. Het ligt er een beetje aan wat er precies aan de hand is. Als je plant al te ver heen is, zal dit voor hem een ritje naar de container worden. Liever één plant weg, dan dat de rest van je urban jungle wordt besmet.

 

  • Wat te doen met de gele bladeren?

Er zitten dus nu gele bladeren aan je plant. Wat moet je hier nu mee? Beschikt je plant over meerdere bladeren en zijn er een aantal geel? Knip deze af. Op deze manier stuurt je plant hier geen energie meer naar toe en kan hij zich richten op de gezonde bladeren. Is er nog maar één blad over maar zijn de wortels van je plant nog wel gezond? Laat deze zitten totdat er nieuwe bladeren ontstaan. Vaak sterft het blad dat geel is daarna vanzelf af.

Product Enquiry

Wachtlijst - Waitlist We informeren u wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder een geldig e-mailadres achter.