5 Tips over wanneer je stekjes in jouw stekje aankomen

Je kent het waarschijnlijk wel, je stekjes zijn eindelijk bij je thuis na een lange reis. Je geeft ze een sierpotje, je geeft ze een plekje, praat ze wat liefde en moed toe.. En dan? Langzaam-aan komen er twijfels of het wel goed gaat met je stekjes, want hoe weet je of je pas aangekomen plantjes gelukkig worden en zijn? Wij zullen je een paar tips geven om je hierbij te helpen.

 

1.  Weet wie er bij je is ingetrokken

Alle planten zijn verschillend! Daarom is het goed te weten van welke planten jouw stekjes komen. Het land van herkomst weten kan erg handig zijn, want door de omstandigheden zo goed mogelijk na te bootsen van dit land of gebied, kan je stekje zich sneller thuis gaan voelen en ook sneller gaan groeien!

Voorbeeld: Jij hebt een Scindapsus Pictus stekje in huis gehaald. Van origine komt deze plant uit Azië en groeit deze daar in het tropische regenwoud langs de bomen omhoog. Het regenwoud heeft een hoge luchtvochtigheid, dus daar houdt deze plant wel van! Een goede plek zou daarom bijvoorbeeld in de badkamer zijn vlakbij een raam, maar niet direct ervoor, want van de felle zon houdt de Scindapsus Pictus niet.

Handig: om meer te weten te komen over wat je plant nodig heeft, kun je altijd op de pagina kijken van je stekje op onze website! Hier geven we je een aantal handvaten voor de verzorging van je kleine groene vriend.

 

Scindapsus Pictus stekjes kopen en verzorgen

 

2. Geef ze rust

We weten dat je hoogst waarschijnlijk niet kunt wachten om je stekjes groot te zien worden.. Maar heb geduld! Je stekjes hebben vele kilometers afgelegd en ondanks dat ze wellicht vergezeld werden door een heatpack, zijn ze in shock. Wij doen er natuurlijk alles aan om ervoor te zorgen dat de reis omstandigheden van je stekjes zo goed mogelijk zijn, maar de omstandigheden bij jouw thuis zijn waarschijnlijk net even anders. Tijd om te acclimatiseren dus!

 

3. Water? Misschien later..

Om goed te kunnen acclimatiseren heeft je plant een aantal dingen nodig. Je vraagt je misschien af of je de nieuwe stekjes water moet geven. Jij kunt dit het beste controleren door de potgrond te voelen en te bekijken. Is de grond nat of vochtig? Dan hoef je geen water te geven. Is de grond droog? Dan kun je het beste gefilterd water geven. Maar let op! Niet te veel. Laat het water even uitlekken voordat je het stekje weer in de decoratieve pot zet.

 

4. Geef ze licht en warmte

Zorg ervoor dat je stekjes genoeg licht krijgen om te kunnen groeien maar niet in fel zonlicht staan. De bladeren van vele planten groot en klein kunnen niet goed tegen fel zonlicht en zullen daardoor schade oplopen. Sommige planten zullen het prima doen in de schaduw met weinig direct licht. Onthoud echter wel dat alle planten licht nodig hebben om te groeien, jouw stekjes dus ook!

Het zelfde geldt voor warmte. De kachel is misschien wel jouw grootste vriend, maar niet van je stekjes! Laat je stekjes dan ook niet boven, naast of onder een kachel staan. De warme lucht is te droog en te warm en dat kunnen je stekjes niet heel erg waarderen. Waar ze wel blij van worden is een warme ruimte. Zoek daarom een plek voor je stekjes een paar meter bij die kachel vandaan.

 

5. Kweekpotten of toch verpotten?

Het antwoord op deze vraag is gelukkig simpel en ook hetgeen wat jij het beste kan doen, namelijk he-le-maal niets! Stekjes hebben (meestal) hele kleine en fragiele wortels, waardoor je ze het beste nog even in de kweekpotjes kunt houden waarin ze zijn gekomen.

Als je na het lezen van deze tips nog vragen hebt, dan mag je ons natuurlijk altijd een berichtje sturen. Wij helpen jou en je groene vrienden graag!

 

Product Enquiry

Wachtlijst - Waitlist We informeren u wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder een geldig e-mailadres achter.