Stappenplan: het stekken op een mix van perliet en sphagnum mos

Planten stekken. Het klinkt zo makkelijk, en dat is het ook mits je de juiste stappen volgt en de juiste benodigdheden voor handen hebt. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je het beste kunt stekken op een mix van perliet en sphagnum mos. Wat heb je nodig? Een transparant bakje (als stekbakje), twee bakjes om de perliet en sphagnum in klaar te maken, de perliet en sphagnum, vershoudfolie (optioneel), snoeischaar of mesje en desinfectiemiddel.

Sphagnum mos premium A1 kwaliteit voor stekkies en terrariums kopen

Stap 1: Desinfecteer het mesje of de snoeischaar

Door het weghalen van een deel van de plant ontstaat er als het ware een wond aan je plant en je stekje. Wanneer je voor gebruik je snoeischaar of mesje desinfecteert is de kans dat er bacteriën in de wond komen veel minder groot. Daarnaast is er ook minder kans op rot en andere narigheid.
Als voorbeeld voor het stekken op perliet en mos gebruiken we de Scindapsus Pictus Trebie.

Stap 2: Knip of snijd ongeveer 1 centimeter onder een luchtwortel

Kijk op de foto hieronder hoe een stekje met luchtwortel van de Trebie er uitziet. Let op: zorg ervoor dat er naast een luchtwortel (of knobbeltje) ook minstens één blad aan de stek zit.
In sommige gevallen zitten er twee bladeren dicht op elkaar of heb je meerdere luchtwortels. Dat is geen probleem, je hebt dan simpelweg een grotere stek!
De stek formule voor deze plant is: blad + stengel + luchtwortel = stekje!

Stap 3: Je stekbakje met perliet + mos mix klaarmaken

Eerst ga je de perliet wassen in een bakje met water zodat het vuil er tussen weg is en de perliet vochtig. Giet het water na het wassen weer weg. Daarna maak je in een ander bakje je sphagnum mos nat in water en het mos trek je uit elkaar.
Vervolgens pak je de mos, dit knijp je voorzichtig uit zodat er enkel vochtig mos overblijft. Dit leg je dan bij de perliet. Mix de perliet en het sphagnum door elkaar en vul daarna je stekbakje met de mix.

Stap 4: De stekjes in het bakje plaatsen

Steek je stekjes in het stekbakje. Zorg ervoor dat de luchtwortel onder de mix zit en het blad erboven. Plaats het bakje vervolgens op een lichte en warme plek. Als je de luchtvochtigheid nog extra wil verhogen kun je vershoudfolie over de opening doen. Lucht het bakje wel na een paar dagen. Controleer dan ook of de mix nog vochtig is. Wanneer dit niet het geval is kun je het bakje nat sproeien.

Epipremnum Scindapsus Pictus Trebie geworteld stekje

Stap 5: Zodra de wortels minstens 3 centimeter zijn

Zodra je wortels minstens 3 centimeter zijn kun je ze overzetten op een luchtige potgrondmix! Elk plantje heeft zijn eigen favoriete potgrondmix, dus zet je jonge plantje dus niet zo maar in de potgrond! Het handige van het transparante bakje of vaasje is dat je de wortels uiteindelijk kan zien.

Waarom stekken op een mix van perliet en sphagnum mos?

Mos verlaagd de kans op rot, wanneer je het moeilijk vind het in te schatten hoe vochtig je mos moet zijn is het mixen met perliet ideaal. Perliet zorgt namelijk voor luchtcirculatie en drainage. Daarnaast houd het enkel het vocht vast, wat je stekje nodig heeft. Door de mos met de perliet te mixen zal je ook minder vaak hoeven sproeien.

Door de voordelen van mos en perliet, zal je stekje sneller wortelen en sterkere wortels maken die later sneller acclimatiseren in potgrond.

Product Enquiry

Wachtlijst - Waitlist We informeren u wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder een geldig e-mailadres achter.