Stappenplan: het stekken op sphagnum mos voor beginners

Planten stekken. Het klinkt zo makkelijk, en dat is het ook mits je de juiste stappen volgt en de juiste benodigdheden voor handen hebt. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je het beste kunt stekken op sphagnum mos. Wat heb je nodig? Een transparant bakje, sphagnum mos, snoeischaar of mesje en desinfectiemiddel.

Philodendron scandens stekje kopen

 

Stap 1: Desinfecteer het mesje of de snoeischaar

Door het weghalen van een deel van de plant ontstaat er als het ware een wond aan je plant en je stekje. Wanneer je voor gebruik je snoeischaar of mesje desinfecteert is de kans dat er bacteriën in de wond komen veel minder groot en is er minder kans op rot en andere narigheid.
Als voorbeeld voor het stekken op sphagnum mos gebruiken we de Philodendron Scandens.

 

Stap 2: Knip of snijd ongeveer 1 centimeter onder een luchtwortel

Kijk op de foto hieronder hoe een luchtwortel van de Scandens eruit ziet. Let op: zorg ervoor dat er naast een luchtwortel (of knobbeltje) ook minstens één blad aan de stek zit.
In sommige gevallen zitten er twee bladeren dicht op elkaar of heb je meerdere luchtwortels. Dat is geen probleem, je hebt dan simpelweg een grotere stek!
De stek formule voor deze plant is: blad + stengel + luchtwortel = stekje!

 

Stap 3: Je stekbakje met mos klaarmaken

Nu je het stekje hebt gemaakt, kun je het stekbakje met mos klaarmaken.

Leg het mos in een kom met water zodat het goed vochtig wordt. Zet je transparante stekbakje hiernaast. Zodra het mos nat is, wring je dit deels uit. Het mos kun je over de bodem van je stekbakje verdelen. Zorg ervoor dat het mos erg vochtig is, maar niet nat. Er mag geen laagje water op de bodem van je stekbakje staan. We willen er natuurlijk voor zorgen dat het niet gaat schimmelen. Ideaal gezien is de laag met mos tussen de 1,5 en 3 centimeter hoog.

Stap 4: Neem nu je stekbakje met mos en steek het steeltje van het stekje met de luchtwortel net onder het mos.

Zorg ervoor dat de luchtwortel (of knobbeltje) goed tegen het mos aan zit, maar druk vooral niet het blad van de plant tegen of onder het mos. De luchtwortel mag onder het mos komen te zitten.
Optioneel: voordat je het stekje in het mos steekt, kun je het afgesneden uiteinde dippen in stekpoeder om zo wortelgroei te stimuleren! Mocht je meer willen weten over stekpoeder, kijk dan in de webshop onder de categorie ‘plantenvoeding,’ hier is Pokon stekpoeder te vinden.

Sphagnum mos premium kwaliteit voor stekkies en terrariums kopen

Stap 5: Geduld is een schone zaak!

Ook wanneer je stekpoeder gebruikt zul je geduld moeten hebben. Sproei het mos met water zodra het er droog uitziet of wanneer je voelt dat het mos niet meer goed vochtig is.

Stap 6: Zodra de wortels minstens 3 centimeter zijn

Zodra je wortels minstens 3 centimeter zijn kun je ze overzetten op een luchtige potgrondmix! Elk plantje heeft zijn eigen favoriete potgrondmix, dus zet je jonge plantje dus niet zo maar in de potgrond!

Product Enquiry

Wachtlijst - Waitlist We informeren u wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder een geldig e-mailadres achter.