Alles wat je moet weten over het telen van aardbeien

Het is bijna zomer! En wie houdt er nou niet van aardbeitjes in de zomer. Nog beter, wie houdt er nou niet van eigen vers geteelde aardbeien bij de cocktails, pannenkoeken of ijssorbets. Maar hoe teel je jouw eigen verse aardbeien? In deze blog geef ik jou vier handige methodes die je kunt toepassen bij het telen van jouw zomeraardbeien en wat je kan doen zodra ze klaar zijn voor de oogst 😊

Alles wat je moet weten over het telen van aardbeien

4 manieren voor het telen van eigen aardbeien

Iedereen kent het plastic bakje met aardbeien die ze vrijwel in elke supermarkt kopen. Maar, wat nou als ik zou zeggen dat het zelf telen van aardbeien je hele wereld op z’n kop zou zetten en dat je hierna niet meer terug zou willen naar de supermarkt voor aardbeien?

Onthoud wel dat de keus in methode geheel aan jou is, maar om een zinvolle oogst te hebben je 6 aardbeiplanten per persoon moet telen. Dit kan wellicht als veel klinken, maar geen stress aangezien je heel veel aardbeiplanten kan laten groeien in de ontwerp van de manieren.

Nu door naar de vier verschillende manieren met bijbehorende tips!

Alles wat je moet weten over het telen van aardbeien

1ste manier: groeien van aardbeien in hangende mandjes

Misschien niet een hele bekende manier, maar je kan aardbeien laten groeien in zwevende mandjes. Precies! Die mandjes die ook nog eens zorgen voor een leuke sfeer. Voor deze manier is elke hangend mandje geschikt, ook die ene die nog ergens achterin de schuur ligt.

Tip! Het enige waarbij je moet opletten is dat, met het limiet van 6 planten per persoon, je rekening moet houden met het feit dat je meerdere mandjes nodig zult hebben om een grote oogst te hebben.

Er zijn verschillende redenen waarom het telen in hangende mandjes heel handig is. Bijvoorbeeld, een hangend mandje help heel erg in het voorkomen van over bewatering en het gelijkwaardig verspreiden van het water.

Alles wat je moet weten over het telen van aardbeien

2e manier: groeien van aardbeien in potjes

Waarschijnlijk wel de meeste bekende manier van het telen van verse aardbeitjes. Geen verrassing, aangezien je kan genieten van de bloemen die uitkomen evenals de aardbeien, oftewel twee vliegen in één klap!

Tip! Potten die speciaal gemaakt zijn om aardbeien in te telen zijn zeker aangeraden om te gebruiken. Ook normale potten kunnen worden gebruikt voor het telen, maar houd rekening met hoeveel gaten er in een pot zitten, omdat meer gaten zorgen voor een grotere oogst.

Tip! Pak een stukje PVC buis en boor hier wat gaatjes in. Zet deze dan in het midden van de pot. Dit zorgt ervoor dat bij het bewateren het water ook helemaal tot onderin de pot komt.

Alles wat je moet weten over het telen van aardbeien

3e manier: groeien van aardbeien in een plantenbak

Ook een plantenbak is een goeie optie voor het groeien van aardbeien. Dit heb je misschien al ergens langs zien komen. Verschillende designs worden gebruikt voor het telen van aardbeien in een plantenbak. Je hebt, bijvoorbeeld, één plantenbak dat wordt gebruikt, maar er worden ook plantenbakken op elkaar gestapeld om meer aardbeien te telen in een wat kleinere ruimte. Dat laatste kan je kopen of op de zondag zelf bouwen in de tuin.

Fragaria x ananassa 'Ostara' aardbei DIY kopen, zaaien, stekken en kweken

4e manier: groeien van aardbeien in de grond

Voor de aardbeienliefhebbers die de ruimte hiervoor hebben is dit perfect. In de grond hebben de aardbeien namelijk genoeg ruimte om de wortels hun gang te laten gaan.

Tips voor het telen van aardbeien

Het groeien van aardbeien is niet zo lastig. Helemaal niet zelfs, als je ze goed plant en liefde geeft kan je een aantal jaren genieten van je eigen vers geteelde aardbeien. Dat klinken als goede zomers!!!

Aardbei Ostara (doordragend) geworteld stekjes kopen

Hieronder nog wat losse, handige tips:
Neem de tijd

Aardbeien planten kunnen tegen wat lagere temperaturen en lichte vrieskou. Dit betekent dat deze planten het best vroeg geplant kunnen worden, te denken aan begin lente/herfst.

Mocht je ergens wortels kopen voor aardbeien, hydrateer de wortels goed (ong, 20 minuten) voordat je ze plant in een goede bodem (rijk aan mineralen).

In de herfst kan je dan de gegroeide wortels verplaatsen naar de plek waar je graag de aardbeien wil zien groeien.

Fragaria x ananassa 'Ostara' aardbei DIY kopen, zaaien, stekken en kweken

Geef de wortels de ruimte

Wortels zijn een zeer belangrijk deel voor de aardbei plant. De wortels zorgen er namelijk voor dat de aardbeiplant zich kan voortplanten. Door deze wortels kunnen aardbeien ook rijkelijker verspreiden en verder groeien.

Probeer overbevolking tussen planten te vermijden. Dit kan gedaan worden door aardbeien te telen tussen wat oudere planten, want zodra die stoppen met groeien kunnen de jongere planten ertussen komen en hebben ze genoeg ruimte om te groeien.

Ook als je aardbei zaden gebruikt moet je opletten op de ruimte tussen de geplante zaden.

Fragaria x ananassa 'Ostara' aardbei DIY kopen, zaaien, stekken en kweken

Zon zon zon

Aardbeien houden van de zon (wie niet?). Dus welke manier je ook kiest om je eigen aardbeien te telen, zorg ervoor dat de plant genoeg zonlicht krijgt. Hierbij kan je denken aan ongeveer acht uur zon per dag voor de sappigste aardbeien.

Alles wat je moet weten over het telen van aardbeien

Water en bevruchten

Het is natuurlijk niet gek dat de aardbeitjes dorst krijgen na acht uren in de zon te relaxen. Denk hierom goed aan het water geven aan de plant en in het specifiek aan de wortels! Vermijd het liefst dat de bladeren het water krijgen.

Qua compost kunnen we aanraden om de bodem te bemesten rond begin lente en opnieuw in de herfst.

Alles wat je moet weten over het telen van aardbeien

Vrienden

Net zoals mensen zijn planten ook graag omringd door vrienden, dus denk misschien ook aan het groeien van andere planten. Ik raad knoflook, bonen, sla en spinazie aan!

Aardbeien Ostara (doordragend) geworteld stekjes kopen

Tijd om te oogsten, wat nu?

Na het groeien van de aardbeien, het verzorgen en alle liefde zijn de aardbeien er dan, maar wat nu? Zorg ervoor dat je de aardbeien vroeg in de ochtend plukt als ze nog een beetje koel aanvoelen. Hierna, direct de koelkast in.

Hierna ben je klaar. De volgende dag heb je dan lekkere koele aardbeien voor bij het ontbijt, drankjes of gewoon lekker als tussendoortje. Geniet ze!

Aardbeien Ostara (doordragend) geworteld stekjes kopen

Product Enquiry

Wachtlijst - Waitlist We informeren u wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder een geldig e-mailadres achter.