Hoe perliet te gebruiken om de bodem te verbeteren en de plantengroei te stimuleren

Wat is perliet? “Lucht voor de bodem” is wat het betekent, en het is de op één na de beste manier om om de bodemstructuur te composteren en te verbeteren. Krijg praktische tips over hoe u perliet effectief in uw tuin kunt gebruiken.

Hoe perliet in de tuin te gebruiken

Perliet wordt vaak gebruikt in potgrond en grondloze mengsels (vooral voor het starten van zaden binnenshuis) om de bodemstructuur los en goed doorlatend te houden zonder risico op verdichting na verloop van tijd.

U kunt gelijke delen perliet, vermiculiet en veenmos (of kokosvezel) combineren voor een schone, eenvoudige startmix voor zaden die een gezonde ontwikkeling van zaailingen ondersteunt en demping van ziekten vermindert.

Je kunt het ook gebruiken om plantstekken te vermeerderen. In plaats van je stekje gewoon in water te rooten, kun je het in een kleine pot gevuld met vochtig perliet rooten.

Hetzelfde geldt voor zaden: start ze alleen in bevochtigd perliet, of test de ontkieming van oudere zaden in zakjes gevuld met bevochtigd perliet (als alternatief voor de koffiefiltermethode om zaden te starten).

In verhoogde bedden of in de grond liggende tuinbedden die problemen hebben met cakeachtige kleigrond, kunt u de drainage verbeteren door een laag van 2 inch perliet in de bovenste 6 tot 12 inch grond te harken, terwijl u tegelijkertijd de grond aanpast met compost en andere voedingsstoffen.

Omdat het niet kapot gaat, kan een enkele toepassing van perliet het plantbed meerdere jaren licht en los houden! Het was mijn “geheime ingrediënt” tijdens mijn jarenlange tuinieren in Zuid-Californië, toen ik iets meer nodig had dan alleen compost om alle harde kluiten in onze bedden te breken.

Sommige (maar niet alle) pot- en tuinbodems in zakken hebben ook baat bij het toevoegen van meer perliet aan de mix.

Dit is vooral gunstig voor diepgewortelde planten die productiever zijn als de wortels niet in dichte, samengeperste grond hoeven te dringen (denk aan wortelgroenten zoals wortels en daikon – je zult zien hoe mijn vorige kleigrond berucht was om gekke, omgekeerde wortels).

Ik vind het ook leuk om in de herfst extra perliet toe te voegen aan mijn knoflookplantbedden, omdat het perliet helpt voorkomen dat bollen in de winter en de lente nat worden. Perliet helpt ook de grond uit te drogen in de weken of twee voordat uw knoflookoogst klaar is voor de oogst.

Perliet is een essentiële bodemverbeteraar die ik altijd bij de hand heb, en ik koop elk jaar meerdere zakken omdat ik er altijd een toepassing voor vind.

Houd er rekening mee dat kleinere soorten perliet, en in sommige gevallen goedkope perliet met weinig kwaliteitscontrole, stoffig kunnen worden (vooral als u op de bodem van een zak komt).

Als u gevoelig bent voor fijne deeltjes in de lucht, draag dan een stofmasker en een bril wanneer u met perliet werkt. (Ik bewaar beide items graag in mijn tuinieren toolkit. Zie mijn bronnen hieronder gelinkt voor stijlvolle herbruikbare maskeropties die ik bezit voor het werken met stoffige tuinproducten.)

Soorten of maten perliet

Perliet is doorgaans verkrijgbaar in vier kwaliteiten of korrelgroottes, die overeenkomen met de grofheidsniveaus.

Type korrelgrootte van perliet kwaliteit
Super grof perliet # 4 1 inch
Grof perliet # 3 1/2 inch
Medium perliet # 2 1/4 inch tot 3/8 inch
Fijn perliet # 1 1/8 inch

Supergrof en grof perliet: dit type perliet wordt vaak gebruikt om verhoogde bedden en tuinbedden aan te passen, of dichte bodems met een hoog waterhoudend vermogen (klei). Maat # 4 perliet is een kanjer van een deeltje dat alleen gebruikt mag worden voor extreem zware grond.

Middelgroot perliet: Je ziet perliet van gemiddelde kwaliteit meestal in commerciële potgrond. Het is een goede allround maat voor potplanten, bloembakken en algemeen gebruik in de tuin.

Fijn perliet: deze kleinere deeltjes zijn ideaal voor het starten van zaden of het bewortelen van stekken. Fijn perliet is moeilijk te vinden in deze maat als een op zichzelf staand product, dus ik heb de neiging om te gaan met fijn puimsteen, dat meestal wordt geëtiketteerd voor het planten van bonsai of vetplanten.

Voordelen van het gebruik van perliet in de tuin

Perliet is om vele redenen een zeer nuttig onderdeel van tuinieren:

Het is fysiek stabiel en behoudt zijn vorm, zelfs in zware of verzadigde grond.
Het ontbindt niet, dus het is ideaal voor gebruik in potmixen voor planten die niet vaak worden verpot (zoals vetplanten en andere kamerplanten).
Het heeft een neutrale pH-waarde, waardoor het geschikt is voor elke container of tuinbed.
Het bevat geen giftige chemicaliën of additieven; wanneer u een tas koopt die is gelabeld als perliet, is dat precies wat u krijgt.
Het kan wat water opnemen en de rest vrij laten wegvloeien.
Het zorgt voor een uitstekende beluchting. Planten nemen 98 procent van hun zuurstof op via de wortels, dus een goede beluchting is cruciaal voor een gezonde wortelontwikkeling. Een goede luchtstroom ondersteunt ook regenwormen, nuttige nematoden en andere goede dingen in het bodemvoedselweb, dat op zijn beurt het plantenleven ondersteunt.
Vanwege deze eigenschappen is perliet ook populair in mengsels van orchideeën, cactussen en vetplanten die graag aan de drogere kant zijn, en in hydrocultuuropstellingen als een op zichzelf staand groeimedium.

 

Veroorzaakt perliet fluorverbranding in planten?

Het gerucht gaat dat perliet verantwoordelijk is voor fluorideverbra

nding in kamerplanten, die verschijnen als bruine bladvlekken of verschroeide bladpunten in gevoelige planten zoals dracaena, spinplanten en paaslelies.

Als je echter een commerciële potgrond gebruikt die perliet bevat, is de kans dat dat gebeurt erg klein.

Fluorvergiftiging kan door veel dingen worden veroorzaakt, waaronder gefluorideerd water, superfosfaatmeststoffen, een lage pH van de grond en andere omgevingsfactoren die weinig te maken hebben met potgrond die gewoon perliet bevat.

Waar perliet kopen

De handigste bron van perliet is uw plaatselijke, onafhankelijke tuincentrum of kwekerij met grote kisten. Let er bij het kopen van perliet op dat u 100 procent perliet koopt en geen aarde of grondloze blend.

Ik heb ook mijn favoriete merken perliet (hieronder) in verschillende maten gelinkt, die je gemakkelijk online kunt kopen.

Als je lokaal perliet niet kunt vinden, is puimsteen een goede vervanger omdat het vergelijkbare eigenschappen heeft. Soms kun je vermiculiet in een mum van tijd gebruiken (vooral als startmedium voor zaden), maar houd er rekening mee dat het meer vocht vasthoudt dan perliet.

Als het erop aankomt, is perliet nog steeds de beste keuze voor een bodemverbetering als u matige waterretentie, uitstekende beluchting en drainage en voordelen op de lange termijn wilt.

Product Enquiry

Wachtlijst - Waitlist We informeren u wanneer het product op voorraad is. Laat hieronder een geldig e-mailadres achter.